Tidligere georgisk præsident fratages statsborgerskab – i Ukraine

Tidligere georgisk præsident fratages statsborgerskab – i Ukraine

Først var Saakashvili revolutionshelt under rose-revolutionen i Georgien, så blev han vestens kæledægge, da han som præsident gik i krig med Rusland, om end EU senere konkluderede, at han havde været unødvendigt brutal over for sine egne borgere. Senere blev han nødt til at flygte fra Georgien, hvor han blev anklaget for korruption og magtmisbrug. Heldigvis var der en ny revolution, han kunne blande sig i: Ukraine. Her fik han hurtigt statsborgerskab og blev guvernør i Odessa regionen. Desværre blev han uvenner med præsidenten, beskyldte oligarker tæt på Poroshenko for at blokere for reformer, og har senere direkte beskyldt Poroshenko for korruption. Nu har han så tydeligvis undervurderet sin modstander og overvurderet retssikkerheden i Ukraine, for han troede, at han kunne tage et smut til USA uden konsekvenser. Men nej, mens han var i New York ’opdagede’ de ukrainske immigrationsmyndigheder, at Saakashvili har snydt med sin ansøgning, da han søgte om ukrainsk statsborgerskab i 2015: Han havde ikke fortalt, at han var under anklage for kriminelle handlinger. Enhver der ejede et TV vidste naturligvis at han var. Resultat: Hans ukrainske statsborgerskab blev annulleret. I og med hans georgiske statsborgerskab også var blevet annulleret, da han blev ukrainer, er han nu statsløs og er altså strandet i USA.

Saakashvili har selv bebudet, at han vil samle sine støtter og vende tilbage til sit elskede Ukraine. Det oppositionsparti han står i spidsen for, har dog opbakning fra under 2% af vælgerne, så der er lidt at arbejde med.

Det mest interessante ved historien er dog den måde det nye Ukraine (mis)bruger loven til at fremme personlige interesser. Trods EU’s flotte ord om reformvillighed, kan man ikke komme udenom at det styre, der brød alle love for at komme til magten, de fortsætter i samme stil for at beholde den. Alt er tilbage ved det gamle fra før revolutionen, det er bare nye lommer ukrainernes penge ryger i, og levestandarden er lavere end den har været i årevis. Revolution i et mere eller mindre demokratisk land kommer aldrig befolkningen til gode, og at danske politikere deltog for at komme i medierne er direkte afskyeligt.

Kunne du lide dette indlæg?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *