Russisk oppositionsleder lovede demonstranter kæmpe beløb for arrestationer

Russisk oppositionsleder lovede demonstranter kæmpe beløb for arrestationer

Da der 26. marts var demonstrationer mod korruption i et stort antal russiske byer, blev det fremstillet som overvældende støtte til oppositionslederen Aleksej Navalnij, og klassisk russisk brutalitet fra politiets side med hundredvis af anholdte. Nu viser det sig imidlertid, at Navalnij på sin blog har lokket folk til, med et løfte om 10.000€, hvis de blev arresteret.

Beløbet begrundes med, at en arrestation ville være ulovlig ifølge den europæiske menneskerettighedskonvention, da selve demonstrationen var lovlig. Navalnij lover, at han selv vil lægge sag an på alle arresteredes vegne og skaffe dem de mange penge. Beløbet svarer til mange års løn for den gennemsnitlige russer. De russiske myndigheder, har dog erklæret demonstrationerne for ulovlige i flere byer, da de ikke fandt sted i de områder, som arrangørerne af demonstrationerne havde fået tildelt af politiet.

Løftet har fået kritik fra flere sider, da det kan ses som en opfordring til at gøre noget ulovligt. Yderligere beskyldes Navalnij for at spille hasard med især unge menneskers fremtid, da pengene forudsætter en arrestation, og derfor kræver at demonstranterne generer politiet nok til at blive arresteret. Dette medførte også en risiko for, at de unge mennesker uforvarende kom til at gå over stregen, og f.eks. kunne få en fængselsstraf for vold mod politiet. Mens der ikke er rapporter om alvorlige skader blandt demonstranterne, blev en betjent i Sankt Petersborg bragt bevidstløs til hospitalet efter at være blevet sparket i hovedet. Om aftenen var hans tilstand stadig kritisk.

Oppositionslederen, der anses som Putins eneste seriøse udfordrer, har fralagt sig alt ansvar for demonstranternes handlinger og ser ikke noget problematisk i at folk skulle deltage i demonstrationerne med en økonomisk gevinst for øje.

 

Link til Aleksej Navalnijs blogpost: https://navalny.com/p/5292/

Kunne du lide dette indlæg?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *